Paneli i Ekspertëve të Kërkimit të Varësisë nga puna

Midis ekspertëve tanë në varësinë nga puna ka studiues që kanë studiuar sistematikisht këtë sjellje problematike dhe kanë publikuar punime shkencore mbi varësinë nga puna në revista shkencore të themeluara gjatë viteve. Puna e tyre përfshin gjetje empirike me cilësi të lartë, duke përfshirë kërkime gjatësore, dizajne eksperimentale, sondazhe epidemiologjike në shkallë të gjerë, studime të rasteve, si dhe meta-analiza dhe dokumente rishikimi mbi këtë temë. Ata janë të specializuar në fushën e varësisë së sjelljes ose në psikologjinë e punës dhe organizimit, dhe përfaqësojnë vende nga e gjithë bota.
Lista është renditur sipas alfabetit.
Atroszko_Paweł

Paweł Atroszko, Ph.D.

Profesor i Asociuar
Departamenti i Psikometrisë dhe Statistikës
Instituti i Psikologjisë
Universiteti i Gdańsk

Polonia
 
Specializohet në psikometrikë, statistika dhe varësi të sjelljes me fokus të veçantë në punën e tepërt kompulsive. Autor i dhjetëra botimeve shkencore dhe udhëheqës i shumë projekteve kërkimore ndërkombëtare dhe kombëtare mbi varësinë nga puna, dhe formën e saj të hershme të mundshme të varësisë nga studimi. Përfitues i bursave dhe çmimeve kombëtare dhe ndërkombëtare për punën e tij në këtë fushë, duke përfshirë Çmimin e Parë në 2017 Emerald/HETL Education Çmimin e Kërkimit Doktoral të Shquar nga Shoqata e Mësimdhënies dhe Mësimit të Arsimit të Lartë (HETL)/Emerald Publishing. Mbikëqyrës i Grupit Kërkimor Studentor “Experior” i cili u vlerësua me Çmimin e Parë për Grupin më të Mirë të Kërkimit Studentor në Poloni në Konkursin Kombëtar StRuNa 2018 organizuar nga Lëvizja Shkencore Studentore (SSM) nën kujdesin e Ministrisë së Arsimit dhe Shkencës.
Dekoruar me Medaljen e Komitetit Kombëtar të Arsimit, nderimi më i lartë i dhënë nga Ministri i Arsimit për kontributin e jashtëzakonshëm në arsimin në Poloni.
Së fundmi, autori i kapitujve mbi varësinë nga puna në manualet ndërkombëtare mbi sjelljet e varësisë:
 
Atroszko, PA (2022). Varësia nga droga: Varësia nga puna Në: Patel VB, Preedy VR (Eds.) Manuali i Keqpërdorimit të Substancave dhe Varësive. Springer, çam.
Atroszko, PA (2022). Varësia nga puna Në: Pontes HM (Ed.) Varësi të sjelljes. Qasje konceptuale, klinike, vlerësimi dhe trajtimi. Springer, çam.

Shahnaz Aziz, Ph.D.

Profesor
Departamenti i Psikologjisë
East Carolina University
SHBA
 
Professor of Psychology and Director of Industrial/Organizational Psychology at East Carolina University (ECU); served as Associate Chair of ECU’s Department of Psychology. Research interests and expertise include: employee health and well-being, workaholism, work-life balance, work stress, and occupational health. Applied experience in training needs assessment, survey development, focus groups, and job analysis. Recipient of the UNC Board of Governors Distinguished Professor for Teaching Award. Recipient of an NIH Grant focused on workaholism and metabolic outcomes. Recipient of ECU’s Harriot College of Arts & Sciences Grant-Seeking Reassignment Award. Recipient of ECU’s Harriot College of Arts & Sciences Summer Research Award. Recipient of ECU’s Psychology Department Hendrix Award for Faculty Excellence (for highest level of excellence in scholarly achievements, excellence in teaching and mentoring activity, and service to the department, university, and profession). Recipient of ECU’s Psychology Department Faculty Appreciation for Graduate Student Mentoring Award. Finalist for ECU’s Distinguished Graduate Mentoring Award.

Arnold Bakker, Ph.D.

Profesor i Psikologjisë së Punës dhe Organizatës
 
Universiteti Erasmus i Roterdamit
 
Holanda

Arnold B. Bakker është profesor i Psikologjisë së Punës dhe Organizatës në Universitetin Erasmus të Roterdamit, Holandë. Ai është kryetar i Qendrës së Ekselencës për Psikologji Organizative Pozitive, dhe profesor (i dalluar) vizitor në Universitetin Veriperëndimor dhe në Universitetin e Johanesburgut (të dyja në Afrikën e Jugut). Bakker është anëtar i Shoqatës për Shkencën Psikologjike, Shoqatës Ndërkombëtare të Psikologjisë së Aplikuar dhe Akademisë Evropiane të Psikologjisë së Shëndetit në Punë. Ai është një ekspert në psikologjinë organizative pozitive dhe interesat e tij kërkimore përfshijnë teorinë JD-R, krijimin e punës, dizajnin lozonjar të punës, ndërfaqen punë-familje, djegien dhe angazhimin në punë. Bakker është një nga shkencëtarët më të cituar në botë (top-200 në të gjitha disiplinat). Që nga viti 2014, ai është përfshirë në listën e Thomson Reuters të "Mendjeve shkencore më me ndikim në botë".

Cristian Balducci, Ph.D.

Profesor i Asociuar
Departamenti i Psikologjisë
Universiteti i Bolonjës

Italia
 
Profesor i Asociuar i Psikologjisë së Punës dhe Organizatës në Universitetin e Bolonjës, Itali.
Autor i punimeve të shumta mbi varësinë nga puna. Publikimet më të fundit në këtë fushë përfshijnë:
 
Balducci, C., Menghini, L., Conway, PM, Burr, H., Zaniboni, S. (2022). Workaholism dhe zbatimi i sjelljes ngacmuese në punë: Një analizë e ardhshme. Gazeta Ndërkombëtare e Kërkimeve Mjedisore dhe Shëndetit Publik, 19, 2399.
Balducci, C., Alessandri, G., Zaniboni, S., Avanzi, L., Borgogni, L., & Fraccaroli, F. (2021). Ndikimi i varësisë nga puna në ngarkesën e punës gjatë ditës dhe rraskapitjen emocionale, dhe në performancën afatgjatë të punës. Puna dhe stresi, 35 (1), 6-26.
Balducci, C., Spagnoli, P., Toderi, S., & Clark, M. (2021). Një hetim brenda-individual mbi marrëdhënien midis workaholizmit të nivelit ditor dhe presionit sistolik të gjakut. Puna & Stresi. https://doi.org/10.1080/02678373.2021.1976883

Zsolt Demetrovics, Prof.

Instituti i Psikologjisë, Universiteti ELTE Eötvös Loránd, Budapest, Hungaria

Qendra e Ekselencës në Lojërat e Përgjegjshme, Universiteti i Gjibraltarit, Gjibraltar, Gjibraltarit

Zsolt Demetrovics është profesor i psikologjisë, kryetar i Qendrës së Ekselencës në Lojërat e Përgjegjshme në Universitetin e Gjibraltarit dhe kreu i Grupit të Kërkimit të Varësisë në Universitetin ELTE Eötvös Loránd, Budapest, Hungari. Ai mori diplomën e tij master në psikologji dhe antropologji kulturore (Universiteti ELTE Eötvös Loránd, Budapest, Hungari) dhe mori doktoraturën në psikologjinë klinike dhe shëndetësore (sjelljet e varësisë) në të njëjtin universitet. Më parë, ai shërbeu si dekan i Fakultetit të Edukimit dhe Psikologjisë (2014-2021) dhe drejtor i Institutit të Psikologjisë (2011-2021) në Universitetin ELTE Eötvös Loránd, ku themeloi edhe Departamentin e Psikologjisë Klinike dhe Varësisë. Ai ka publikuar mbi 400 punime kërkimore mbi epidemiologjinë, vlerësimin dhe korrelacionet psikologjike të sjelljes së përdorimit të substancave dhe varësive të sjelljes, duke përfshirë lojërat e fatit, përdorimin e lojërave video, varësinë nga interneti, sjelljen hiperseksuale, varësinë nga ushtrimet, varësinë nga puna dhe blerjet kompulsive. Ai është president i Shoqatës Ndërkombëtare për Studimin e Varësive të Sjelljes dhe Kryeredaktor financues i Journal of Behavioral Addictions.

Autor i punimeve të shumta mbi varësinë nga puna. Publikimet më të fundit në këtë fushë përfshijnë:
 
Kun, B., Takács, ZK, Richman, M., Griffiths, MD, Demetrovics, Z. (2020). Varësia nga puna dhe personaliteti: Një studim meta-analitik. Journal of Behavioral Addictions, 9 (4), 945-966 
Urbán, R., Kun, B., Mózes, T., Soltész, P., Paksi, B., Farkas, J., Kökönyei, G., Orosz, G., Maraz, A., Felvinczi, K., Griffiths, MD, Demetrovics, Z. (2019). Një model me katër faktorë të varësisë nga puna: Zhvillimi i testit të rrezikut të varësisë nga puna i rishikuar (WART-R). Hulumtimi evropian i varësisë, 25 (3), 145-160. 

Mark Griffiths, Ph.D.

Njësia Ndërkombëtare e Kërkimit të Lojërave

Departamenti i Psikologjisë

Universiteti i Nottingham Trent

Mbretëria e Bashkuar

 
Dr. Mark Griffiths është një psikolog i autorizuar dhe profesor i dalluar i varësisë së sjelljes në Universitetin Nottingham Trent dhe Drejtor i Njësisë Ndërkombëtare të Kërkimit të Lojërave. Ai është i njohur ndërkombëtarisht për punën e tij në varësitë e sjelljes. Ai ka botuar mbi 1350 punime kërkimore të rishikuara nga kolegët, gjashtë libra dhe mbi 190 kapituj librash. Ai ka fituar 24 çmime kombëtare dhe ndërkombëtare për kërkimin e tij. 

Publikimet në psikologjinë e punës dhe stresit përfshijnë:

Kircaburun, K., Kızıloğlu.M., Özsoy, E. & Griffiths, MD (2022). Varësia nga puna dhe lidhja e saj me tiparet e errëta të personalitetit: Një studim ndërseksional me punonjësit e sektorit privat. Revista Ndërkombëtare e Shëndetit Mendor dhe Varësisë, botim Advance në internet
Kun, B., Takacs, ZK, Richman, MJ, Griffiths, MD & Demetrovics, Z. (2020). Varësia nga puna dhe personaliteti: Një studim meta-analitik.Journal of Behavioral Addiction, 9, 945-966.

Bernadette Kun, Ph.D.

Profesor i asociuar, përgjegjës departamenti
Departamenti i Psikologjisë Klinike dhe Varësisë
Instituti i Psikologjisë, Universiteti ELTE Eötvös Loránd
 
Hungaria
 

Bernadette Kun, PhD është psikologe dhe profesoreshë e asociuar në Institutin e Psikologjisë, Universiteti ELTE Eötvös Loránd në Budapest, Hungari. Ajo është drejtuese e Departamentit të Psikologjisë Klinike dhe Varësive. Ajo jep mësime në lidhje me psikologjinë e personalitetit, psikologjinë klinike dhe psikologjinë e çrregullimeve të varësisë. Autor i botimeve shkencore në lidhje me substancat dhe varësitë e sjelljes, të tilla si varësia nga puna, varësia nga ushtrimet ose çrregullimet e lojërave të fatit. Ajo ka botuar rreth 50 punime të referuara në revista shkencore të vlerësuara nga kolegët dhe ka prezantuar punën e saj në konferenca të shumta ndërkombëtare në lidhje me çrregullimet e varësisë. Midis 2017 dhe 2020 asaj iu dha një bursë kërkimore postdoktorale e themeluar nga Akademia Hungareze e Shkencave për një projekt që heton mekanizmat psikologjikë të varësisë nga puna. Ajo është një hetuese kryesore e një programi të përsosmërisë së studiuesve të rinj të Fondit Hungarez të Kërkimit Shkencor (OTKA) të titulluar "Eksplorimi i profileve njohëse të sjelljeve të ndryshme të varësisë (varësia në punë, çrregullimi i lojërave dhe çrregullimi i përdorimit të kanabisit)".

Autor i punimeve të shumta mbi varësinë nga puna. Publikimet më të fundit në këtë fushë përfshijnë:
 
Kenyhercz, V., Frikker, G., Kaló, Z., Demetrovics, Z., & Kun, B. (2022). Mekanizmat jofunksionalë të familjes, vlerat e brendshme të prindërve dhe varësia nga puna: Një studim cilësor. Qëndrueshmëria, 14 (16), 9940. http://dx.doi.org/10.3390/su14169940
Kun, B., Urbán, R., Bőthe, B., Griffiths, MD, Demetrovics, Z., & Kökönyei, G. (2020). Përtypja jopërshtatëse ndërmjetëson marrëdhënien midis vetëvlerësimit, perfeksionizmit dhe varësisë nga puna: Një studim në shkallë të gjerë sondazhi. International Journal of Environmental Research and Public Health, 17(19), 7332. https://doi.org/10.3390/ijerph17197332

Ståle Pallesen, Prof.

Universiteti i Bergenit

Departamenti i Shkencave Psikosociale

Norvegjia

 

 
 
Profesor i psikologjisë në Universitetin e Bergenit. PhD në psikologji nga i njëjti institucion në vitin 2002. Temat kryesore të kërkimit janë gjumi dhe varësitë jo kimike.

Publikimet në psikologjinë e punës dhe stresit përfshijnë:

Andreassen, CA, Griffiths, MD, Hetland, J., Kravina, L., Jensen, F., & Pallesen, S. (2014). Mbizotërimi i workaholism: një studim anketues në një kampion përfaqësues kombëtar të punonjësve norvegjezë. PLOS ONE, 9, e102446

Andreassen, CS, Griffiths, MD, Hetland, J., dhe Pallesen, S. (2012). Zhvillimi i një shkalle të varësisë nga puna. Revista Skandinave e Psikologjisë, 53, 265-272.

Halley Pontes, Ph.D.

Departamenti i Psikologjisë Organizative, Birkbeck

Universiteti i Londrës

Londra

Mbretëria e Bashkuar

Dr. Halley Pontes është një Psikolog i Kartuar (CPsychol), Shkencëtar i Kartuar (CSci) dhe Lektor në Psikologji në Birkbeck, Universiteti i Londrës. Ai ka botuar mbi 100 studime të referuara dhe dy libra mbi varësitë e sjelljes. Interesi i tij kryesor kërkimor lidhet me kryqëzimin midis varësive të sjelljes dhe vlerësimit psikometrik. Dr. Pontes ka fituar çmime të shumta ndërkombëtare për kërkimin e tij pionier mbi varësitë e sjelljes, duke përfshirë çmimin Durand Jacobs 2016 (Universiteti McGill, Kanada) dhe Çmimin e Kërkimit të Hershëm të Karrierës 2019 (Australian Psychological Society, Australi).

Autori i punimeve të shumta mbi varësitë e sjelljes, duke përfshirë varësinë nga puna, dhe një manual të kohëve të fundit mbi varësitë e sjelljes.
Dr. Pontes aktualisht drejton një projekt kërkimor mbarëkombëtar mbi varësinë nga puna në Mbretërinë e Bashkuar, ku ai po shqyrton prevalencën dhe sëmundjet shoqëruese të saj në një kampion përfaqësues kombëtar.
 
Karanika-Murray, M., Pontes, HM, & Griffiths, MD (2015). Prezantimi i sëmundjes përcakton kënaqësinë në punë nëpërmjet gjendjeve afektive-motivuese. Social Science & Medicine, 139, 100-106. https://doi.org/10.1016/j.socscimed.2015.06.035

Nicolas Gillet, Ph.D.

QualiPsy EE 1901, Université de Tours, Tours, Francë 
 Institut Universitaire de France (IUF), Pariss, Franca
 
Franca

Aktivitetet e mia kërkimore fokusohen në proceset motivuese (p.sh., motivimi, angazhimi në punë, angazhimi) në kontekstin e punës si dhe në përcaktuesit e tyre (p.sh., udhëheqja, dizajni i punës) dhe pasojat (p.sh. performanca, mirëqenia).

Autor i punimeve të shumta mbi varësinë nga puna. Publikimet më të fundit në këtë fushë përfshijnë:
 
Gillet, N., Morin, AJ, Sandrin, E., & Houle, SA (2018). Hulumtimi i efekteve të kombinuara të punës së izoluar dhe angazhimit në punë: Një sinergji substanciale-metodologjike e metodologjive të përqendruara te variabla dhe te personi. Journal of Vocational Behavior, 109, 54-77.
Gillet, N., Morin, AJ, Ndiaye, A., Colombat, P., Sandrin, E., & Fouquereau, E. (2022). Qasje plotësuese të ndryshueshme dhe të përqendruara te personi ndaj dimensionalitetit të punës së dikujt. Psikologjia e Aplikuar, 71 (1), 312-355.

Paola Spagnoli, Ph.D.

Profesor i Asociuar në Psikologjinë e Punës dhe Organizatës

Departamenti i Psikologjisë

 Universiteti i Kampanisë Luigi Vanvitelli

Italia

Autor i punimeve të shumta mbi varësinë nga puna. Publikimet më të fundit në këtë fushë përfshijnë:
 
Molino, M., Kovalchuk, LS, Ghislieri, C., & Spagnoli, P. (2022). Varësia nga puna midis punonjësve dhe punëtorëve të vetëpunësuar: Një hetim i bazuar në versionin italian të Shkalla e varësisë nga puna në Bergen. European's Journal of Psychology, 18(3), 279–292. doi.org/10.5964/ejop.2607
Balducci, C., Spagnoli, P., Toderi, S., & Clark, MA (2021). Një hetim brenda-individual mbi marrëdhënien midis workaholizmit të nivelit ditor dhe presionit sistolik të gjakut. Puna dhe Stresi, doi:10.1080/02678373.2021.1976883

Steven Yale Sussman, Ph.D., FAAHB, FAPA, FSPR

Instituti për Promovimin e Shëndetit dhe Kërkimin për Parandalimin e Sëmundjeve; Divizioni i Kërkimit të Sjelljes Shëndetësore

 Departamenti i Popullsisë dhe Shkencave të Shëndetit Publik (ish Mjekësia Parandaluese)

 Shkolla e Mjekësisë; gjithashtu Departamenti i Psikologjisë, Shkolla e Arteve dhe Shkencave Liberale 

School of Social Work, University of Southern California, Soto Street Building, 1845 North Soto Street, Room 302A, Los Angeles, CA 90032-3628

Shtetet e Bashkuara

 
Steve Sussman, Ph.D., FAAHB, FAPA, FSPR (Ph.D., UIC, 1984) është profesor i shkencave të popullsisë dhe shëndetit publik, psikologjisë dhe punës sociale në Universitetin e Kalifornisë Jugore. Ai ka mbi 600 botime. EBP-të e tij përfshijnë Projektet drejt mos përdorimit të duhanit (parandalimi i përdorimit të duhanit tek adoleshentët e rinj), Drejt pa abuzimin me drogën (parandalimi i abuzimit me drogën tek adoleshentët e moshuar) dhe EX (ndërprerja e përdorimit të duhanit tek adoleshentët e moshuar). Ai është anëtar i AAHB, APA Division 50 dhe SPR. Ai është Redaktor i Vlerësimit dhe Profesioneve Shëndetësore (Publikimet SAGE). Tekstet e tij më të reja janë Varësitë e Substancave dhe Sjelljes: Konceptet, Shkaqet dhe Kurat (Cambridge, 2017) dhe Manuali i Kembrixhit për varësitë nga substancat dhe sjelljet (Cambridge, 2020). Ai ruan një interes të fortë për varësitë, të përcaktuara gjerësisht (substanca dhe sjelljet) - konceptet, parandalimi, ndërprerja, rregullimi, si dhe kërkimi i përkthimit. Ai ka dhënë lëndë mbi Bazat e Kërkimit të Sjelljes Shëndetësore (kurs pasuniversitar, që nga viti 1988) dhe Çështjet në Varësitë (kursi universitar i nivelit të lartë; që nga viti 1999).
Autor i punimeve të shumta mbi varësinë nga puna. Publikimet më të fundit në këtë fushë përfshijnë:

Sussman, S., Lisha, N., & Griffiths, M. (2011). Prevalenca e varësive: Problem i shumicës apo i pakicës? Eval. Shëndeti Prof. 34(1), 3-56.
Sussman, S. (2012). Workaholism: Një përmbledhje. Journal of Addiction Research & Therapy, S6:001, 10 faqe.

Anise MS WU, Prof.

Universiteti i Makaos

Kinë (Makao SAR)

 
Prof. Anise Wu është aktualisht Dekan i Asociuar (Kërkim) i Fakultetit të Shkencave Sociale në Universitetin e Makaos. Hulumtimi i saj ka të bëjë me shëndetin individual dhe atë publik, me theks të veçantë në sjelljet e varësisë (p.sh., lojërat e fatit, lojërat, përdorimi i internetit, përdorimi i smartfonëve, blerjet dhe përdorimi i substancave) dhe mirëqenien.

Publikimet në psikologjinë e punës dhe stresit përfshijnë:

Zvar, MX dhe Wu, AMS# (2022). Efektet e fatkeqësive të fëmijërisë në varësinë e telefonave inteligjentë: Ndërmjetësimi i shumëfishtë i strategjive të historisë së jetës dhe motivimeve të përdorimit të smartfonëve. Computers in Human Behavior, 134, 107298. https://doi.org/10.1016/j.chb.2022.107298
Zhang, MX, Yang, H., Tong, KK dhe Wu, AM S.# (2020). Efekti i mundshëm i qëllimit në jetë në çrregullimin e lojërave të fatit dhe lulëzimin psikologjik midis studentëve të universitetit. Journal of Behavioral Addictions, 9 (3), 756-765. https://akjournals.com/view/journals/2006/9/3/article-p756.xml
sqShqip