Модификации на животниот стил

Оваа страница е сè уште во развој. Наскоро ќе ажурираме повеќе информации.

Подолу можете да најдете некои веќе достапни информации.

Модификација на животниот стил вклучува промена на долгорочните навики, типично за јадење или физичка активност, и одржување на новото однесување со месеци или години. Модификацијата на животниот стил може да се користи за лекување на низа болести.

Модификациите на животниот стил кои го намалуваат стресот или го подобруваат справувањето со стресот може да се покажат ефикасни во спречувањето и управувањето со зависноста од работа. Тие можат да го подобрат целокупното здравје и да ги намалат негативните последици од зависноста од работа или прекумерната работа. Тие вклучуваат правилни навики за спиење кои го подобруваат квалитетот на сонот и спречуваат нарушувања на спиењето, вежбање, пракса на внимателност, квалитетни мрежи за социјална поддршка или пишување дневник за благодарност. На пример, Светската здравствена организација обезбедува а водич за справување со стресот што е втемелено во практиките на внимателност.

Промените на животниот стил се првата линија на одбрана од зависноста од работа и нејзините негативни последици. Силно се препорачуваат за спречување на развојот на зависност од работа и подобрување на функционирањето на оние кои страдаат од неа.

Во некои случаи, особено благи и умерени, тие може да се покажат доволни за да ги намалат симптомите на зависност од работа или да спречат прогресија во целосно заразно нарушување.

Во потешки случаи, тие може да помогнат при закрепнување заедно третмани и интервенции дизајниран да помогне при проблеми со зависност.

Решенија за управување со стресот

ПРАВИЛНИ НАВИКИ ЗА СНИМ

Спиењето е од суштинско значење за физичкото и менталното здравје. Недостатокот на сон е поврзан со бројни болести и нарушувања. Што е најважно, недостатокот на сон предизвикува стрес, а стресот предизвикува проблеми со спиењето. Поради оваа меѓусебна врска, нерегулацијата на спиењето може да доведе до спирала на самозајакнувачки настани (стрес-проблеми со спиењето-повеќе стрес-повеќе проблеми со спиењето и така натаму) и прогресивни проблеми со функционирањето и здравјето. Поради оваа причина, од клучно значење е да се грижите за добар сон и правилно да управувате со вашиот стрес.

Работната зависност е постојано поврзана со слаб квалитет на спиење и нарушувања на спиењетоСè повеќе истражувања се спроведуваат за да се разбере како зависноста од работа е поврзана со лошиот сон, до кој степен и како работохоличкото однесување може да предизвика проблеми со спиењето и како лошиот сон може дополнително да придонесе за зависност од работа и нејзините негативни последици за здравјето, продуктивноста и социјалните односи. Повеќето од овие студии се пресек, така што тие треба да се третираат како прелиминарни со малку до никакви докази за причинско-последична врска (тоа не значи дека нема такви причинско-последични врски, но дека досега не се потврдени).

Проспективна студија со 7 месеци следење покажа дека зависноста од работа е поврзана со подолга латентност на спиењето (подолго време за заспивање по гаснењето на светлата) и повеќе дневна дисфункција. Студија покажа дека стресот на работа може да ја зголеми зависноста од работа, што пак може да предизвика несоница. Друга студија покажа дека зависноста од работа може да предизвика дневна поспаност бидејќи е поврзана со интензивна употреба на паметни телефони и слаб квалитет на спиење. Зависноста од работа може да доведе до проблеми со спиењето, што пак може го зголемуваат кардиоваскуларниот ризик.

Ако сте заинтересирани да го подобрите квалитетот на спиењето, тогаш постојат бројни сигурни ресурси за спиењето, неговата улога во здравјето и правилните навики за спиење, како на пр. Харвард Школата за јавно здравје или Медицина на Џон Хопкинс веб-страници.

Можеби ќе сакате да контактирате и со професионалец кој може да ви даде препораки за спиење соодветни на вашите индивидуални потреби.

ВЕЖБАЊЕ

ПРАКТИКА НА МИДФУЛНИС

Интервенциите засновани на свесност имаат добро документирана ефикасност кај широк спектар на нарушувања на менталното здравје, вклучително и зависности. Погодни се и за подобрување на благосостојбата поврзана со работата

Студија на случај проследена со А контролирано судење (не рандомизирано) обезбеди првични докази за ефективноста на обуката за свесност за медитација (МАТ) во намалувањето на симптомите на зависност од работа и психолошкиот стрес. Згора на тоа, учесниците на МАТ покажаа подобро задоволство од работата, ангажман во работата и помалку часови поминати на работа, но без пад на работата. Овие интервенции може да се користат и на ниво на население за превенција од зависност од работа. Тренингот за свесност може ефективно да се користи во училишта од раното образование, како и во работното место (Бартлет и сор. 2019).

Во денешно време, програмите за намалување на стресот засновани на внимание (MBSR) обезбедени во стандарден 8-неделен формат се достапни на глобално ниво. Може да најдете локално достапни опции во вашиот град или регион.

Пребарајте: програма за намалување на стресот заснована на внимание (MBSR) или тренинг за внимателност.

Исто така, некои организации и институции може да понудат програми за внимателност за проблеми со зависност.

Достапни се и бесплатни ресурси за MBSR онлајн.

Светската здравствена организација обезбедува а водич за справување со стресот што е втемелено во практиките на внимателност.

МРЕЖИ ЗА СОЦИЈАЛНА ПОДДРШКА

БЛАГОДАРНО ДВИЖЕЊЕ И ВЕЖБИ

Во моментов, со висококвалитетно истражување е добро докажано дека чувството и изразувањето благодарност ја подобрува благосостојбата и обезбедува бројни придружни придобивки. Тоа значи дека ако почнете да практикувате благодарност, ќе се чувствувате подобро. 

Постојат различни ресурси на интернет за практики на благодарност, вклучително и дневник за благодарност, како на пр Универзитетот Џон Хопкинс или Медицинскиот факултет Харвард веб-страници.

Други однесувања поврзани со здравјето

НАВИКИ НА ЈАДЕЊЕ И ДИЕТА

mk_MKМакедонски јазик